Thursday, June 16, 2011

Kene Block la Pulak~

Senarai di atas merupakan file sharing yang telah di block di internet (diambil dari the star). Walaupun cerita ni telah banyak diperkatakan, tapi aku tetap nak tulis jugak....huhu....Bayangkan, disebabkan tindakan kerajaan mem'block' laman2 web tersebut, habis 41 website kerajaan diserang hacker. Ini semua gara2 tak puas hati sebab bagi mereka kerajaan telah melanggar hak asasi manusia.Sebelum ni, pihak yang menggelar diri mereka 'Anonymous' dikatakan memberi ancaman ingin menggodam website kerajaan, tetapi kejadian semalam tidak dapat dipastikan sama ada memang benar mereka melakukan atau tidak. Menurut sumber tiada personal atau financial data yang dicuri. (berita selebihnya boleh dibaca di surat khabar) 

Hmm, bagi pihak aku, memang ada buruk baiknya kerajaan block file sharing ni. Yang baiknya, kita dapat melindungi copyright sesebuah karya seperti lagu dan filem. Bayangkan penat2 diaorang memerahkan otak dan menghabiskan duet untuk membuat sesuatu karya, kita senang2 amik secara free. Yang buruknya, kita tak dapat bende free lagi la (hehe)...tapi ada pihak mengatakan diaorang menggunakan file sharing untuk berkongsi maklumat bagi menyiapkan assignment  diaorang...walaupun hakikatnya memang ramai menggunakan file sharing untuk men'download' benda2 lain...hmm, xtau la...bak kata nabil 'lu pikir la sendiri'.

7 comments:

honeypotter396 said...

malaysia makin 'panas' nampaknya...wooooo

Awan said...

hehe...mmg 'panas'

nurfatiha blacky said...

tak habis2. hehe

Awan said...

isu belum reda...hehe

fazae said...

sebaik m.f still bolehh guna haha :D

Awan said...

hehe...tau xpe

harith said...

hehe senang je nih nk unblock....
very easy...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...